Viden og anbefalinger til et mere effektivt og bæredygtigt byggeri

3 gode råd – Sådan undgår du at din digital aflevering bliver en omkostning

13. september, 2022
6 minutter

Synes du også, at aflevering af driftsdata udelukkende er forbundet med omkostninger for jer? Så har vi samlet tre gode råd, som kan hjælpe dig godt på vej.

Læs med og bliv klogere på, hvordan du kan forbedre din digital aflevering.

1. Starter sent med at tage stilling til D&V-materialet

Det er et velkendt problem, at en del byggesager starter for sent med at fastlægge struktur og processer for aflevering af D&V-materiale. Når datakrav ikke er specificeret tidligt nok, medfører det ofte forvirring, uoverensstemmelser og forsinkelser i afleveringsprocessen. Det er derfor vigtigt, at bygherre allerede fra start specificerer, hvilke typer af data, der er behov for, på hvilket detaljeringsniveau, i hvilke formater, samt hvornår og hvordan de afleveres.

Det har afgørende betydning, at der kan opnås enighed om afleveringsmaterialet fra start, idet det bliver markant lettere for alle parter at producere og levere det ønskede materiale til den efterfølgende drift og vedligehold. Derudover er det også meget vanskeligere at skaffe de rigtige informationer fra entreprenøren, når de først er færdige med deres arbejde.

Råd: Start tidligt i byggeprocessen med at tage dialogen om det endelige afleveringsmateriale.

2. Afleverer for meget og unødvendigt D&V-data

Tænk gerne stort omkring data, men start småt. En stor mængde data er ikke et mål i sig selv. Det er derfor essentielt at overveje, hvilke data, der er vigtige og hvorfor, og hvad output konkret skal bruges til. F.eks. er databehovet for et ventilationsanlæg meget større end en simpel dør. Det giver derfor ikke særlig god mening at have de samme dataniveauer sat op på disse bygningsdele, da driftsafdelingen hurtigt kan drukne i for mange informationer. Der bør derfor leveres et klart og overskueligt grundlag for den efterfølgende drift – og ikke bare overlevering af hele produktkataloger m.v.

Råd: Der er brug for mindre data end du tror. Som entreprenør bør du kun aflevere dét, der er relevant for den enkelte bygningsdel. Som bygherre bør du sørge for, at entreprenøren kan aflevere data på en systematisk og struktureret måde, så du er sikker på, at du modtager præcis den data du har behov for.

3. Indsamlingen af D&V-materialet er ustruktureret, og datagrundlaget er præget af mangler og fejl

At aflevering af D&V-data til driften er mangelfuld eller upræcis, er langt fra usædvanligt i byggeriet. Byg- og driftsherre oplever desværre alt for ofte, at de skal stå for en del af fejlhåndteringen i forbindelse med en aflevering. Men sådan behøver det ikke at være, hvis du har en digital afleveringsløsning, der kan sikre dig den nødvendige ensartethed og kvalitetssikring af det afleverede data. Undersøgelser viser faktisk, at man med en digital afleveringsløsning kan reducere tidsforbruget med 75%, når du indsamler data og dermed undgå forsinkelser i afleveringsprocessen.

Som følge heraf, er det derfor vigtigt at finde den helt rigtige løsning for at opnå en effektiv, struktureret og ikke mindst fejlfri indsamling af data. Nedenfor finder du tre overvejelser, du skal have gjort dig for at vælge den rigtige løsning.

1. Er det nemt at sætte op, få overblik undervejs og sikre afleveret data for administrator?

2. Er det nemt at indtaste data for entreprenør?

3. Er det nemt at eksportere data til et FM-system?

Råd: Vælg den rette løsning til håndtering af indsamling til D&V data, som kan sikre en effektiv og veldokumenteret aflevering af D&V materialet.

Med RIB Digital Aflevering gør du overgangen fra byggeri til drift nem, hurtig og omkostningsbesparende. Ved at implementere løsningen allerede i opstarten af projektet, sikrer du løbende indsamling af data fra alle samarbejdspartnere.

Du får styr på:

Data: Du har adgang til alle de nødvendige datainformationer (navn, niveau, antal, specifikationsblade, garantiperioder mv.) om de konkrete bygningsdele/produkter, som er anvendt på byggesagen. Det er nemt og sikkert at indtaste og (gen)finde data, da den digitale aflevering kan opsættes ud fra byggesagens IFC-model.

Kvalitetssikring: Du er sikret høj kvalitet af data, da alt det afleverede driftsmateriale kvalitetssikres af granskere. Som bygherre kan du nemlig selv bestemme, hvordan granskningsprocessen skal forgå ved bl.a. at tilføje specifikke fagpersoner til at granske og kvalitetssikre materialet.

Tryghed: RIB Digital Aflevering er et åbent system, hvilket betyder, at du ikke behøver at bekymre dig om, hvorvidt dine data er fastlåst. Du kan altid nemt og hurtigt overføre data – også til FM-systemer, når driften skal håndteres.

Læs mere om RIB Digital Aflevering her

Blog Categories

Ebook

White paper: Sådan gennemfører du en aflevering af D&V-data til tiden, inden for budgettet og på gode vilkår