Experimentarium, der holder til i Tuborgs gamle tappehaller fra 1880’erne, har gennemgået en gennemgribende renovering og modernisering og er nu blevet opgraderet til et højteknologisk og bæredygtigt hus, der nu danner den perfekte ramme for et science center i verdensklasse.

 

Nytænkning af digitale værktøjer

Tegnestuen CEBRA vandt i 2011 en international arkitektkonkurrence om det nye Experimentarium. Det nye Experimentarium er en visuel oplevelse udover det sædvanlige, og udstillingsarealet er blevet fordoblet og byder nu på 16 nye udstillinger fordelt over 26.850 m2 på fire etager og en tagterrasse. Sansetunnellen, Bobleriet, Den Interaktive Biograf eller Lyslabyrinten - Experimentarium bugner af nye udstillinger og science aktiviteter.

Men hvordan holder man styr på 16 kæmpe udstillinger? Experimentarium valgte at bruge Byggeweb Digital Aflevering! Alle elementer i hver udstilling er oprettet som objekter, så Experimentarium har nem adgang til alle stamdata og samtidig historik og dokumentation for hver udstillings performance. Fx består en robot af en motor, en computer osv og her kan Experimentarium holde styr på både motor og computerens producent, vedligeholdelsesinformation, historik over nedbrud mv. RIB’s FM-værktøj – iTWOfm –  skal understøtte Experimentariums behov indenfor D&V af såvel bygningen som alle udstillingerne.


Det har været rigtig spændende at opleve Byggeweb Digital Aflevering give værdi på en helt ny måde. Det går meget i tråd med hele tankegangen bag Experimentarium. Jeg er meget glad for samarbejdet med Experimentarium og ser frem til at understøtte deres behov for drift og vedligehold fremadrettet.
— Frederik Borg, Senior Consultant hos RIB A/S

Fakta om ombygningen

Til ombygningen og udvidelsen af Experimentarium er der rejst 458 mio. kr. i støtte fra fonde og virksomheder samt et trecifret millionbeløb til udstillinger og aktiviteter.

  • Bygherre: Experimentarium
  • Omfang: 26.850 m2 (byggeri: 25.000 m2, tagterrasse: 1850 m2)
  • Opførelsesår: 2014-2017
  • Arkitekt: CEBRA Architecture
  • Ingeniør: Orbicon