Region Hovedstaden udbyder nu opførelsen af det 20.700 kvadratmeter store Ny Retspsykiatri Sct. Hans, som fra 2021 bliver landets største retspsykiatriske behandlingsfunktion.   

Målet er at tilbyde nye faciliteter, der kan fremme helingsprocessen for de patienter, der skal tilbringe et længere behandlingsforløb på Sct. Hans. Den nye retspsykiatri får 126 sengestuer fordelt på fire sengeafdelinger samt ankomsthus, kontor- og servicearealer, sports- og multihal med adgang til fitness-område, terapibassin mv. Det 20.700 m2 store byggeri udbydes nu i 15 fagentrepriser. Byggeriet er projekteret af et rådgiverteam med KHR Arkitekter i spidsen, mens Moe A/S – som skal varetage byggeledelsen – har været med for at sikre, at projektet er koordineret og bygbart for håndværkerne. Både udbud og projektweb håndteres i Byggeweb.

 

Helende arkitektur

Gode rammer for patienternes fysiske og kreative aktiviteter skal erstatte utidssvarende faciliteter på det eksisterende Sct. Hans. Det nye byggeri bliver lavt og kompakt – og flere steder med udsyn til Roskilde Fjord. Indadtil åbner byggeriet op til et fælles grønt område og alle stuerne har udsigt til små gårdhaver. Den helende arkitektur og de mange faciliteter ændrer dog ikke ved, at der er tale om en retspsykiatri – en lukket behandlingsinstitution for psykisk syge kriminelle, der er idømt en behandlingsdom i stedet for en almindelig afsoningsdom, eller for sigtede under udredning eller mentalundersøgelse. Derfor er den nødvendige sikring af hospitalet integreret i projektet fra arkitekternes side. Arkitekterne har derudover foreskrevet en teglsten, der i farve og karakter ligner de patinerede teglfacader på Østhospitalets 140 år gamle bygningskompleks.

 

Fakta

Areal: 20.700 m2
Budget: Ca. 640 mio. kr.
Bygherre: Region Hovedstaden
Bygherrerådgiver: Niras
Totalrådgiver: KHR Arkitekter
Underrådgivere: Rubow Arkitekter, Oluf Jørgensen Rådgivende Ingeniører, Spangenberg & Madsen Rådgivende Ingeniører og Opland Landskabsarkitekter
Byggeledelse: Moe A/S
Periode: Byggestart forår 2018 – afleveres i januar-april 2021