Det splinternye museum Tirpitz, som er tegnet af den verdensberømte arkitekt BIG, slår i dag dørene op. Skjult under de vestjyske klitter bliver museet helt naturligt integreret i den bevaringsværdige natur, som omgiver museet.

 

Indvies af Kronprinsen

Én dag før den officielle åbning bliver Tirpitz indviet af Kronprinsen og 250 andre inviterede gæster. Derudover har mere end 60 pressefolk fra hele verden meldt deres ankomst til åbningen af det nye museum, heriblandt CNN, Der Spiegel og The Guardian. BIG har skabt en attraktion i verdensklasse og museet til 150 mio. kr. har allerede opnået international anerkendelse.

Kanonfæstning under 2. verdenskrig

Museet består af beton, som er støbt på stedet, stål og glas. Museet ligger 6 meter under jorden og kan kun fjernt anes på afstand, da det er dækket med hvide sandbanker, lyng og marehalm. På trods af museet ligger skjult under jorden er den nye konstruktion åben og integrerende med masser af dagslys – og står dermed i stor kontrast til den originale Tirpitz-bunker. Den oprindelige kanonfæstning blev påbegyndt i 1944, men nåede ikke at blive færdigbygget før krigen sluttede i maj 1945. Bunkeren indgår som en del af museet, hvor besøgende kan gå på opdagelse og se hvordan bunkeren ville have fungeret.

Designer bag udstillingerne

Museet får fire store gallerier med hver sin udstilling. Det er det hollandske firma Tinker Imagineers, som har hjulpet med at designe udstillingerne og de er netop kendte for at skabe oplevelser frem for udstillinger. Museet får alt fra et ravskattekammer til en 4D tidsrejse i redningsbåd, virtuelle og mekaniske oplevelser der formidler dramatiske historier fra både fortid og nutid.  ’Den skjulte vestkyst´, ´En hær af beton´ og ´Havets guld´ er titlerne på museets tre permanente udstillinger.

 

Fakta

STED: Blåvand
PERIODE: 2014-2017
ARKITEKT: BIG, Bjarke Ingels Group
BYGHERRE: Museum Center Blåvand Fonden
STØRRELSE: 3000 m2
FORVENTET ANTAL BESØGENDE: 100.000 årligt
DIGITAL LØSNING: Byggeweb Udbud og Byggeweb Projekt

 

Billeder: Renderinger fra BIG